Veganport
Veganport
519 586 664 Jesionowa 17/1, 80-261 Gdańsk Wrzeszcz
(Mówisz po Polsku?) Dieta bezglutenowa

Sorry, this entry is only available in Polish. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Dieta bezglutenowa wśród ludzi dbających o swą dietę i przykładających do niej wyjątkową uwagę, ostatnimi czasy bije rekordy popularności.
Niestety, nie działa to tak, że nie spożywając glutenu automatycznie będziemy zdrowi, szczupli, wysportowani i fit.

Co to w ogóle jest ten cały gluten i czemu wszędzie się go spotyka?
Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w zbożach, między innymi w pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu, kamucie, czy w pszenżycie.
Gluten posiada właściwości spulchniające i z tego powodu dodaje się go często nawet do wędlin i… w sumie do każdego produktu spożywczego wymagającego, od którego wymaga się bycia pulchnym właśnie.

Coraz więcej jednak osób odkrywa u siebie alergię na gluten i przechodzi na dietę bezglutenową (szacuje się, że nawet 25% osób z nietolerancją białek mlecznych ma także problemy z trawieniem glutenu).
Nie każdemu dieta bezglutenowa jednak będzie służyć. Pamiętajmy, że po produkty bezglutenowe powinni sięgać ludzie ze stwierdzoną celiaklią – czyli nieuleczalną chorobą automimmunologiczną, raz alergią na gluten.
Z uwagi na eliminacyjny i restrykcyjny charakter diety bezglutenowej, nie zaleca się jej stosowania u osób zdrowych.

Produkty bezglutenowe dzielimy na te pozbawione glutenu naturalnie, oraz na te, w których jego nieobecność jest wynikiem procesów oczyszczających.
Do tych pierwszych, w których gluten naturalnie nie występuje i najczęściej stosowanych w kuchni bezglutenowej, zalicza się:

  • kukurydzę
  • ryż
  • proso
  • kaszę gryczaną
  • amarantus
  • sorgo

Stosując powyższe składniki i łącząc je z odpowiednią wiedzą na temat ich obróbki , z powodzeniem możemy zapewnić Ci pyszną, bezglutenową, wegańską pizzę, która nie straci niczego na swoich walorach smakowych

Produkty poddane procesom chemicznym mającym na celu eliminację glutenu, bezpowrotnie tracą wiele wartości odżywczych i nie powinny być stosowane jako podstawa diety, z uwagi na niską zawartość białka i błonnika.