Veganport
Veganport
519 858 664 Jesionowa 17/1, 80-261 Gdańsk Wrzeszcz
Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa wśród ludzi dbających o swą dietę i przykładających do niej wyjątkową uwagę, ostatnimi czasy bije rekordy popularności.
Niestety, nie działa to tak, że nie spożywając glutenu automatycznie będziemy zdrowi, szczupli, wysportowani i fit.

Co to w ogóle jest ten cały gluten i czemu wszędzie się go spotyka?
Gluten to mieszanina białek roślinnych występująca w zbożach, między innymi w pszenicy, jęczmieniu, życie, orkiszu, kamucie, czy w pszenżycie.
Gluten posiada właściwości spulchniające i z tego powodu dodaje się go często nawet do wędlin i… w sumie do każdego produktu spożywczego wymagającego, od którego wymaga się bycia pulchnym właśnie.

Coraz więcej jednak osób odkrywa u siebie alergię na gluten i przechodzi na dietę bezglutenową (szacuje się, że nawet 25% osób z nietolerancją białek mlecznych ma także problemy z trawieniem glutenu).
Nie każdemu dieta bezglutenowa jednak będzie służyć. Pamiętajmy, że po produkty bezglutenowe powinni sięgać ludzie ze stwierdzoną celiaklią – czyli nieuleczalną chorobą automimmunologiczną, raz alergią na gluten.
Z uwagi na eliminacyjny i restrykcyjny charakter diety bezglutenowej, nie zaleca się jej stosowania u osób zdrowych.

Produkty bezglutenowe dzielimy na te pozbawione glutenu naturalnie, oraz na te, w których jego nieobecność jest wynikiem procesów oczyszczających.
Do tych pierwszych, w których gluten naturalnie nie występuje i najczęściej stosowanych w kuchni bezglutenowej, zalicza się:

  • kukurydzę
  • ryż
  • proso
  • kaszę gryczaną
  • amarantus
  • sorgo

Stosując powyższe składniki i łącząc je z odpowiednią wiedzą na temat ich obróbki , z powodzeniem możemy zapewnić Ci pyszną, bezglutenową, wegańską pizzę, która nie straci niczego na swoich walorach smakowych

Produkty poddane procesom chemicznym mającym na celu eliminację glutenu, bezpowrotnie tracą wiele wartości odżywczych i nie powinny być stosowane jako podstawa diety, z uwagi na niską zawartość białka i błonnika.